neeltje
About Anita de Rover

Anita maakt voornamelijk intieme portretten, schrijvend of fotograferend.

Zie Me, een bundel van interviews en portretten van mensen die blind of slechtziend zijn.

 

Goede vriend Ron en vriendin Rachel schreven over Anita:

Ron: Schijnwerpers op de fotograaf. Enkele jaren geleden, het kan 2011 geweest zijn, of misschien ook 2012, leerde ik hier bij fb Pluusje (Neeltje Anita de Rover) kennen. Sprankelend, veelzijdig, grappig, aardig, lief en very good company. We spraken elkaar vaak via de messenger, vertelden over de dingen waar we mee bezig waren. Zij schreef, fotografeerde, reisde en was veel op straat waar ze haar ogen de kost gaf en een groot gevoel ontwikkelde voor menselijk gedrag. Een zeer humane blik, zoals zou blijken. Ze verblufte me telkens weer met haar mengsel van compromisloos vertrouwen en de scherpte waarmee ze de unieke kantjes van schijnbaar vormloze individuen in de massa wist weer te geven. In dat opzicht heb ik heel veel van haar geleerd, en heel wat cynisme aan de dijk gezet.
Eenmaal ontmoetten we elkaar in het Franse Troyes, halverwege Parijs, waar zij moest zijn, en Lure, het stadje waar ik toen woonde. Daar maakte ze de foto in de hotellobby van mij, die ik regelmatig als profielfoto gebruik wanneer ik behoefte heb aan warmte en winterlicht.
Samen met dochter Fiep bezocht ik haar in Utrecht, waar ze in haar kleine atelierschuurtje portretten van ons maakte.
En niet alleen van ons.  Ze vindt meer in je gezicht dan een leven lang spiegel kijken zich aan je heeft geopenbaard.
dankjewel, lieve Pluusje.


Rachel: Ik zat vandaag nog te denken dat ik weer eens bij Neeltje Anita de Rover wil zijn. Misschien zelfs wel behoefte aan heb. Mezelf weer even te omringen met zo'n warme en enthousiaste persoon. En eentje die er continu in slaagt plezier te blijven hebben en te blijven spelen en experimenteren in haar werk.

Subscribe